Spremanje cikle za zimnicu

Od | 27 listopada, 2017

Cikla je, u svom prirodnom obliku, iznimno zdravo povrće. Zbog svoje crvene boje i raznih vitamina i minerala ona je odlična za osobe koje pate od anemije, a ujedno je iznimno bogata željezom koje je ključno za pravilno funkcioniranje tijela i organizma. Nije ni čudo što je cikla jedno od omiljenih povrća kada je riječ o zimnici.

Cikla za zimnicu može biti spremljena na razne načine. Mnogi se odlučuju za spremanje naribane cikle, dok je drugima ipak ukusnija nasjeckana varijanta. Samo će iskustvo pokazati koja će varijanta vama najbolje odgovarati, a po ovom receptu možete ukiseliti bilo naribanu, bilo nasjeckanu ciklu.

Recept za spremanje cikle za zimnicu

Potrebno je 5 kilograma cikle, 2.5 litre vode, 800 mililitara alkoholnog octa i jedna žličica soli. Mnogi vole kiseliti ciklu sa šećerom, ali to je stvar ukusa. Ako želite dodati šećer, preporučuje se 10 žličica na navedenu količinu.

Ciklu najprije treba skuhati. Prije kuhanja ciklu ne treba guliti niti treba rezati repove jer je cilj zadržati sok unutar cikle. Kuhajte ju najduže pola sata nakon što je voda zavrela. Odmah ju nakon kuhanja prelijte hladnom vodom i ogulite ju. Sada možete birati hoćete li ju naribati (na krupno) ili ćete ju narezati na ploške.

>>>Spremanje paprike za zimnicu<<<

Ostavite ciklu po strani i pomiješajte sastojke za kiseljenje te ih malo prokuhajte.

Ciklu tada posložite u prethodno oprane i dezinficirane staklenke te ju prekrijte još toplom tekućinom. Svi slojevi cikle moraju biti pokriveni tekućinom tako da se preporuča da vilicom gurate i rasporedite ciklu kako bi sve bilo ravnomjerno pokriveno. Ciklu tada treba ostaviti na hladno i mračno mjesto kako biste mogli u njoj uživati kada dođe vrijeme.