Višnja kao lijek: djeluje protiv bolova i pomaže protiv nesanice

Od | 23 lipnja, 2017

Višnja je mnogima jedno od omiljenog voća. Zbog svog primamljivog izgleda i sočnog okusa, često se koristi u prehrani. Uglavnom se jede svježa, ali se koristi i za pripremu poslastica, voćnih salata, sokova i frapea. No, osim što je vrlo ukusna, višnja je i odličan prirodni lijek za mnoge tegobe.

Prije svega, višnja ima moćno protuupalno djelovanje. Odlična je kao lijek za upalu mokraćnih kanala. Također, smanjuje bol u slučaju gihta i upale mišića, osteoartritisa te reumatoidnog artritisa. Znastveno je dokazano da količina od 20 višanja djeluje na bol isto kao i jedna tableta aspirina ili ibuprofena.

Višnje su bogate beta-karotenom koji je odličan za kožu i oči. Osim toga, beta-karoten štiti kožu od opasnog spektra UV zračenja.

Višnja – prirodni lijek koji pomaže kod nesanice te štiti od oksidativnog stresa

Višnja štiti organizam od slobodnih radikala. Ona u sebi ima mnogo fenolnih spojeva koji su snažni antioksidansi. Iz tog razloga, konzumiranjem višnje možete zaštititi svoj živčani sustav i spriječiti oksidativni stres.

Također, antioksidansi štite organizam od različitih neurodegenerativnih poremećaja, kao što su gubitak pamćenja, senilna demencija i Alzheimerova bolest. Budući da ove bolesti najčešće napadaju starije osobe, njima se naročito preporučuje da redovito konzumiraju hranu koja u sebi ima antioksidanse. Treba još napomenuti da višnja u sebi ima visok udio antocijanina za koji se smatra da pomaže u prevenciji raka.

Zbog toga što u sebi sadrži melatonin, hormon za reguliranje sna, višnja pomaže i kod nesanice. Ukoliko imate problema sa snom, popijte pred spavanje čašu prirodnog soka od višnje. Pomoći će vam da lakše zaspite te da imate miran i dubok san. Osim toga, melatonin pomaže kod odvikavanja od lijekova, menopauze, hiperaktivnosti, deficita pažnje te raka dojke i prostate.

Na kraju treba spomenuti još i to da višnja pomaže kod bubrežnih smetnji, pogoduje probavnom sustavu, smanjuje rizik od dijabetesa te hrani i štiti mozak. Osim što štiti i liječi organizam od svih navedenih bolesti, višnja također potpomaže i mršavljenju.