Vitamin A u hrani: koja hrana sadrži vitamin A

Od | 24 kolovoza, 2017

Vitamin A predstavlja skupinu retinoida (retinola, retinil estera, retinala i retinske kiseline) i karotenoida. To su veoma važni nutrijenti koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunološki sustav. Ipak, najbitnija uloga vitamina A je u očuvanju zdravlja kože. Nedostatak ovog vitamina može izazvati mnoge ozbiljne probleme. Međutim, vitamin A može se naći u raznovrsnoj hrani, te se na taj način može unijeti u organizam.

Vitamin A dostupan je u namirnicama životinjskog i biljnog porijekla. Nutrijenti retinol i dehidrationol nalaze se u namirnicama životinjskog porijekla. Neke od namirnica koje su bogate ovim nutrijentima su riba i riblje ulje, jaja, mlijeko i svi mliječni proizvodi.

Hrana bogata vitaminom A

U namirnicama biljnog porijekla nalazi se provitamin koji je podijeljen na 4 grupe. To su: alfa-karoten, kripto-karoten, beta-karoten, i gama-karoten. Od svih njih najbitniju ulogu ima beta-karoten. Beta-karoten je najviše zastupljen u tamnozelenom lisnatom povrću, a poslije toga u ostalom žutom i narančastom voću i povrću.

Špinat, peršin, cvjetača, brokula, kelj, blitva, zelena salata, mahune, grašak i  kupus u sebi imaju najviše vitamina A. Povrće koje također obiluje vitaminom A je patlidžan, mrkva, cikla, rajčica, bijeli grah, čili paprika, bundeva, kukuruz i krumpir. Voće bogato vitaminom A je: breskva, dinja, marelica, kruška, jabuka, šljiva, ribiz, grožđe, naranča, ananas, malina, jagoda, borovnica i smokva.

>>>Vitamin C u hrani: koja hrana je bogata vitaminom C<<<

Preporučena količina vitamina A kod odraslih osoba na dnevnoj bazi je od 3.000 do 5.000 IU. U slučajevima nedostatka vitamina A,  javljaju se različiti simptomi koji ukazuju na to.

Neki od ranih simptoma su suha koža, osjetljivost na infekcije, folikularna hiperkeratoza, sinusitis, nervoza želuca, gingivitis i suženje vidnog polja.

Simptomi koji se kasnije javljaju su: kseroftalmija (sindrom suhog oka), atrofija, keratinizacija kože ili keratomalacija (degeneracija rožnice), alergije, gubitak čula mirisa i usporeni rast.

Uključite namirnice bogate vitaminom A u svoju svakodnevnu prehranu i izbjegnite tegobe povezane s njegovim nedostatkom.