Vitamin C u hrani: koja hrana je bogata vitaminom C

Od | 2 svibnja, 2017

Vitamin C ili askorbinska kiselina je jedan od vitamina koji je topljiv u vodi. Značajan je zbog toga što je jedan on najboljih antioksidansa. Može se unositi u organizam u obliku dodataka prehrani te putem hrane koja ga sadrži. Najbolje i najjeftinije je ako ga unosimo prirodnim putem, konzumirajući hranu u kojoj se nalazi. Može se naći raznovrsnom u voću i povrću.

Voće koje u sebi sadrži velike količine vitamina C je acerola, aronija, šipak, jagoda, višnja, malina, marelica, borovnica, brusnica, crni ribiz, kivi, mango, ananas, papaja, lubenica, dinja, šljiva, grožđe i jabuka. Bitno je i posebno istaknuti citrusno voće kao što su mandarina, naranča, grejp i limun, koji se osobito izdvaja.

Vitamin C u hrani – zeleno lisnato povrće obiluje ovim vitaminom

Osim u navedenom voću, vitamin C obiluje i u povrću, a posebno je bogato njime zeleno lisnato povrće. Povrće koje u sebi sadrži visoke razine vitamina C: zelena i crvena paprika, brokula, cvjetača, krumpir, kupus, repa, rajčica, kelj, špinat, bijeli i crveni luk, patlidžan, mrkva, krastavac i salata.

Ono što je najbitnije napomenuti kada je u pitanju unos vitamina C kroz prehranu je to da je bitno sačuvati vrijednost nutrijenata. Iako se u navedenoj hrani može naći u velikim količinama, vitamin C se lako gubi. Bilo kakva termička obrada može naškoditi vitaminu C. Ne preporučuje se kuhanje ili prženje hrane ukoliko organizam želite opskrbiti vitaminom C. Čak i u slučajevima kad povrće i voće dugo stoji u hladnjaku, može se izgubiti znatna količina vitamina C. Ukoliko želite biti sigurni da je hrana koju jedete bogata vitamnom C, najbolje je da je jedete svježu i sirovu.

Što se tiče preporučene doze vitamina C, mišljenja variraju. Neki znanstvenici smatraju da je od 60 do 90 mg na dan sasvim dovoljno. Međutim, drugi pomiču ove granice čak i do 12000 mg na dan. Ukoliko imate samo mali nedostatak ovog vitamina dovoljno vam je do 90 mg dnevno. Velike doze koriste se samo u slučajevima teških bolesti i to uz nadzor stručnih osoba.