Zamjena za šećer – ukusne i zdrave zamjene za šećer

Od | 10 prosinca, 2014

Svima je poznato da je šećer, koliko god su nam ukusna zaslađena jela, štetan za zdravlje. Mnogi kad pomisle da moraju izbaciti šećer iz prehrane, misle da moraju prestati jesti slatko. Međutim, to nije tako.

Postoje mnoge zdrave zamjene za šećer. Prva od njih za koju svi jako dobro znate je svakako med. Med nije samo zdrava zamjena za šećer, već i vrlo ljekovita namirnica. Dokazano je da med pomaže kod mnogih tegoba. Zašto onda ne bi u kolač dodali med umjesto šećera?

Ne sviđa li vam se okus meda kao zdravu zamjenu za šećer možete koristiti i sirup od agave ili javorov sirup. Probajte, nešto od toga će vam se sigurno dopasti. Agavin sirup dobiva se iz južnoameričkog kaktusa. Specifičan je po tome što ima vrlo nizak glikemijski indeks pa ga mogu koristiti i dijabetičari. Javorov sirup dobiva se od posebne vrste javorovog stabla. Osim što je sladak i vrlo ukusan, javorov sirup pospješuje probavu i pomaže u eliminaciji toksina iz tijela.

Postoji još jedna zdrava zamjena za šećer za koju su mnogi čuli – stevija. Možete ju nabaviti u prahu ili u tekućem obliku. Pripazite kad stevijom zaslađujete obrok jer je vrlo slatka. Obično piše na kutijici ili bočici koliko možete staviti. Kao što vidite, postoji mnogo alternativa šećeru. Odaberite zaslađivač koji vam najviše odgovara i uživajte u slatkim i ukusnim poslasticama.