Zeleno lisnato povrće: hrana i lijek u jednom

Od | 23 veljače, 2017

zeleni kašasti sok i lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće izuzetno je bogato vitaminima, mineralima i klorofilom što ga čini savršenom hranom i prirodnim lijekom za mnoge tegobe. U prehrani se koristi gotovo svakodnevno, bilo da se priprema kao samostalan obrok, prilog ili salata. Osim toga, zeleno lisnato povrće glavni je sastojak zelenih kašastih sokova. Victoria Boutenko, istraživačica i autorica knjiga, otkrila je da se blendanjem zelenja najlakše dolazi do vrijednih nutrijenata koji su zarobljeni u njegovim stanicama.

Kelj je zeleno lisnato povrće koje ne smijete izostaviti sa svog jelovnika. Osim što sadrži u sebi vitamine A, C, K i B6, odličan je izvor magnezija i kalcija. Također, kelj štiti kosti, preventivno djeluje protiv nekoliko vrsta raka, dobar je za očuvanje zdravlja očiju, jača imunološki sustav i pomaže kod astme i alergija.

Zeleno lisnato povrće – bogat izvor hranjivih tvari

Raštika je odličan izvor kalcija, antikancerogenih spojeva, te vitamina K, C i A. Štiti tijelo od nekoliko vrsta raka, normalizira razinu želučane kiseline, snižava razinu kolesterola te poboljšava zdravlje očiju. Raštiku možete koristiti i za detoksikaciju organizma

Jedno od najzdravijeg zelenog lisnatog povrća je blitva. Osim što je lijek za mnoge bolesti, mnogo ljudi bira blitvu u prehrani zbog njenog izvanrednog okusa. Znanstveno je dokazano da blitva pozitivno utječe na zdravlje srca, očiju, probavnog sustava, ali i smanjuje učestalost glavobolja.

Na kraju, povrće koje nikako ne treba zaboraviti je špinat. Unosom špinata opskrbit ćete svoj organizam željezom, kalcijem i mnogim vitaminima među kojima su vitamin K, A, C, E i B. Špinat jača srce i krvne žile te sprečava i pomaže u liječenju nekoliko vrsta raka.

Prednost zelenog lisnatog povrća je u tome što se može pripremati na bezbroj načina i može se uklopiti u gotovo svaki obrok. Čak i ako niste ljubitelj ove vrste povrća, možete ga koristiti u kašastim sokovima gdje nećete ni osjetiti njegov okus, ali ćete osjetiti sve njegove dobrobiti.