Eterično ulje čajevca: prednosti ulja čajevca

Od | 3 veljače, 2015
 

Eterično ulje čajevca koristi se još od davnina u narodnoj medicini, a potječe iz Australije gdje su ga počeli koristiti starosjedioci tog kontinenta. Zimzelena je biljka sa izduženim listovima, izgledom podsjeća na čempres. Cvijetovi su sitni i bijele boje, a najviše se uzgaja na plantažama. Vidljive žljezde na listovima su najkvalitetnije jer se iz njih dobiva ovaj čaroban lijek.

Ljekovita svojstva ove biljke koriste se u alternativne, ali i u medicinske svrhe, a u nekim državama čajevac je priznat i kao antiseptik. Pojavom lijekova, primjena ove biljke se smanjila, no u današnje vrijeme ponovno se vraća u upotrebu otkivajući sve njene prednosti i pogodnosti za očuvanje zdravlja organizma. Zahvaljujući njegovim antibakterijskim, antiseptičkim i antivirusnim svojstvima ulje čajevca počinje se nazivati i kao „lijek u bočici“. Primjena ovog ulja zbog svoje djelotvornosti na razne bolesti i kao prevencija sve je raširenija, a rezultati koje ona pokazuje i više su nego zadovoljavajući.

Primjena eteričnog ulja čajevca

Primjena biljke čajevca počela je još kada su starosjedioci Australije otkrili njena ljekovita svojstva. Oni su iz listova istiskivali sokove i njima premazivali rane, ubode insekata, posjekotine ili su udisali paru samljevenog lišća i time liječili kašalj, prehladu i bolesti dišnih sustava. Danas se sve više ljudi odlučuje na ovaj prirodan lijek upravo zbog njegovog raširenog djelovanja.

Zahvaljući njegovim antivirusnim svojstvima eterično ulje čajevca odlično je u prevenciji prehlade ili gripe, dovoljno je nakapati nekoliko eteričnih kapi u toplu vodu i inhalirati. Sve se više koristi i u kozmetične svrhe, a najviše u prevenciji protiv akni. Dodaje se u razne kreme zbog antibakterijskog djelovanja, a područje tjela na koje se nanese nakon isušivanja upale biti će mekano i bez ožiljaka.

Imate li problema sa kožnim ili urogenitalnim infekcijama, gljivičnim oboljenjima, imunodepresijom ili umorom pokušajte primijeniti ovaj prirodni lijek i osjećajte se bolje. Ulje čajevca može se koristiti i kao dezinfekcijsko sredstvo za površine gdje se najviše nakupljaju bakterije.

Kao i kod svake primjene alternativne medicine potrebno je biti na oprezu. Eterično ulje čajevca nikako se ne bi smjelo koristiti nerazrijeđeno, a kod direktnog dodira sa kožom može izazvati alergijske reakcije.