Proljetni umor: kako se riješiti proljetnog umora

Od | 2 travnja, 2017

Proljeće je jedno od najljepših godišnjih doba. Priroda se lagano budi iz zimskog sna, šume se počinju zeleniti, voćke cvjetaju, leptiri razigrano lepršaju i ptice radosno pjevaju. No, proljeće ima svoju lošu stranu, a to je da smo u to vrijeme često umorni. Pojava poznata kao proljetni umor ili proljetni sindrom javlja se s početkom proljeća, najčešće tijekom ožujka, zbog smjene godišnjih doba.

Proljetni umor nije nikakva bolest, već stanje organizma koje karaterizira pad energije. Budući da ne postoji nijedan lijek za ovo stanje, postavlja se pitanje: Kako se riješiti proljetnog umora? Povećanim unosom raznih dodataka prehrani, vitamina i minerala, moguće je ojačati organizam. Međutim, proljetnog umora se možete riješiti i adekvatnom prehranom.

Prije svega, treba konzumirati hranu obogaćenu biljnim vlaknima. Tu spada raznovrsno povrće kao, na primjer, leća, grah, slanutak i riža. Idealan obrok protiv proljetnog umora bilo bi neko varivo uz rižu kao dodatak.

Riješite se proljetnog umora pomoću pravilne prehrane i vježbe

Voće i povrće je odličan izbor. Ono je prirodan izvor mnogih dobrih spojeva koji će poboljšati imunološki sustav i povećati energiju organizma. Posebno se preporučuje zeleno lisnato povrće poput salate, brokule, špinata, blitve, kupusa, graška i šparoga. Možete ga pripremati posebno ili koristiti kao prilog ili salatu.

Kako biste se riješili proljetnog umora, potrebno je unositi i dobre esencijalne masnoće. One se mogu naći u sjemenkama, najviše lanenim i sezamovim, te avokadu.

Osim toga, važno je organizam opskrbiti i visokokvalitetnim proteinima. Neke biljke, kao recimo kvinoja, su odličan izvor visokokvalitetnih proteina, ali i magnezija.

U proljetno vrijeme posebno treba izbjegavati natrpavanje hranom. Osim što uzrokuje umor, prejedanje je loše za zdravlje. Bolje jesti manje obroke više puta dnevno, nego dva velika obroka na dan. Također, treba izbjegavati prženu, masnu i rafiniranu hranu.

Osim adekvatne prehrane, potrebna je i fizička aktivnost kako biste se riješili proljetnog umora. Već i lagana šetnja daje energiju i poboljšava raspoloženje. Uz fizičke vježbe, bitno je unositi dovoljnu količinu vode, koja bi bila od 1,5 do 2 litre dnevno.