Prirodni lijek za zatvor

Od | 12 listopada, 2017

Opstipacija ili zatvor je veoma čest problem od kojeg pati svaka treća ili četvrta osoba. Na sreću, postoje prirodni lijekovi za zatvor koji vam mogu uvelike pomoći kod ovog problema.

Sjemenke lana mogu pomoći u slučaju zatvora. Mljevene sjemenke se mogu dodavati jelima ili jesti zasebno. Ukoliko želite čim prije riješiti ovaj problem, jednu žlicu mljevenih lanenih sjemenki prelijte s 2dl toplog čaja od kamilice. Nakon 5 minuta popijte napitak. Za brže djelovanje, lijek piti 2 do 3 puta dnevno.

>>>Detoksikacija organizma limunom<<<

Pšenične mekinje su također odličan prirodni lijek za zatvor. U ovom slučaju mekinje se konzumiraju bez prethodnog potapanja u vodu. Najbolje ih je jesti s jogurtom, kiselim mlijekom ili pekmezom, a preporučena doza je od 15 do 20 grama. Mekinje treba jesti ujutro, na prazan želudac. Rezultati ove terapije vidjet će se već nakon tjedan dana.

Pospješite probavu pomoću prirodnih lijekova za zatvor

Lijek od meda je još jedan prirodan lijek za zatvor. Veoma se lako priprema i brzo djeluje. Potrebno je samo rastvoriti jednu ili dvije žlice meda u čaši hladne vode i piti na prazan želudac. Voda mora biti hladna, a ne topla zbog toga što med u toploj vodi djeluje potpuno suprotno.

>>>Med i cimet za zdravlje<<<

Vlakna su odlična za probavu pa samim tim sprječavaju i liječe zatvor. Vlakna se mogu naći u integralnim žitaricama, mahunarkama, zelenom i korjenastom povrću i raznovrsnom voću. Također, treba izbjegavati prerađenu hranu koja u sebi nema dovoljnu količinu vlakana. Konzumiranjem hrane kao što su hrenovke, salame, slatkiši, grickalice i tjestenina povećava se mogućnost za nastanak zatvora.

>>>Hrana bogata vlaknima<<<

Na kraju, ali ne i manje važno, dovoljan unos vode i svakodnevna fizička aktivnost pomoći će protiv zatvora. Tekućina pospješuje djelovanje vlakana, dok fizička aktivnost doprinosi ubrzanju metabolizma što znatno pomaže kod liječenja zatvora.

Koliko je važna fizička aktivnost možete se i sami vrlo jednostavno uvjeriti. Pratite svoju probavu mjesec dana kad se slabije krećete i nakon toga pojačajte fizičku aktivnost (krećite se barem pola sata više nego prije). Vidjet ćete koliko se probava poboljšala nakon mjesec dana pojačane fizičke aktivnosti.