Bazga kao lijek: saznajte ljekovita svojstva bazge

Od | 12 ožujka, 2015

Bazga se kao lijek koristi već tisućama godina, a njena ljekovita svojstva sve se više prepoznaju.

Iako nam je mnogima na dohvat ruke posebno u središnjoj Hrvatskoj gdje najviše raste, na žalost mnogi još uvijek ne iskorištavaju potpuno njena ljekovita svojstva ili je jednostavno ne doživljavaju kao biljku koja može doprinjeti zdravlju organizma. Najznačajnije su crvena i crna bazga, a kod nas se najviše koristi crna – Sambucus nigra.

Stari Europljani i Indijanci koristili su je za liječenje raznih upala, probavnih smetnji, gripe, žutice i mnogih drugih bolesti, a bila je simbol rođenja i smrti što je upravo jedan od razloga zašto se još i danas koristi.

Ljekovita svojstva i upotreba bazge

Bazga je biljka bogata ljekovitim i hranjivim tvarima, a neka od njih su vitamin C, A i B, zatim željezo, natrij, kalij, tanin, eterična ulja, flavonoidi, karoten, glikozidi te organske kiseline.

Koristi se u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija kod karcinoma. Zbog svojih laksativnih i diuretičkih svojstava doprinosi zdravlju bubrega, a zbog detoksikacijskih svojstava odlično pomaže kod osoba koje žele smršavjeti.

Najviše se koristi za liječenje dišnih puteva, kod prehlade, gripe, astme te kod peludalnih alergija i to u obliku čaja. Najčešće se za pripremu čaja koriste cvjetovi i bobice jer su upravo to najljekovitiji djelovi biljke. Nakon što se cvjetovi posuše možete pripremiti čaj kao i svaki drugi.

Od zdravih bobica priprema se džem, sirup, liker ili vino, a od izboja i mladih listova može se napraviti prirodna krema za vanjsku upotrebu.

Koji god način za pripremu bazge odabrali nećete pogriješiti jer je sve ljekovito i blagotvorno utječe na organizam.