Brusnica kao lijek: što sve liječi brusnica

Od | 8 ožujka, 2015

Brusnica je iznimno ljekovita biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike gdje su je domoroci od davnina koristili kao hranu, lijek, ali i u religijske svrhe.

Ova biljka izvor je hranjivih, ljekovitih i zaštitnih tvari koje povoljno utječu na zdravlje organizma. Bogata je vitaminima, vlaknima, beta-karotenom, kalijem, kalcijem, magnezijem, antocijanima, proanticijanidima i drugim mikronutrijentima. Koristi se u ishrani kao svjež plod, sušeno voće, prerađena u pekmez, đem, sok, sirup, vino ili čaj.

Jeste li znali da 100 grama svježih brusnica sadrži tek 15 kalorija? Upravo to je jedan od razloga zašto je ova biljka toliko cijenjena, a konzumirati je mogu i oni koji vode bitku sa kilogramima.

Bolesti koje liječi brusnica

Plod brusnice vrlo je koristan u liječenju mnogih bolesti zbog toga što ima jako antioksidativno i antikancerogeno djelovanje Koristi se u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija, bolesti zuba i zubnog mesa, dijabetesa, spriječava nastanak čira na želucu, podiže oslabljeni imunitet, koristi se kao prevencija kod kardiovaskularnih bolesti kao i prevencija kod raka dojke, želuca i crijeva.

Ova biljka iznimno je cijenjena i najviše se koristi kao lijek za liječenje urinarnog trakta i spriječavanje prijanjanja bakterije E.coli (Escherichia coli) na stijenjke mjehura kao i njezino daljnje širenje.

Brusnica je vrlo ljekovita i korisna biljka koja izvrsne rezultate pokazuje u prevenciji i liječenju mnogih bolesti, stoga se potrudite da je svakodnevno prisutna u vašoj prehrani.