Gavez kao lijek: saznajte ljekovitost gaveza

Od | 22 veljače, 2015

Gavez je samonikla ljekovita biljka koja raste u nizinskom području na vlažnim livadama, travnjacima, uz potoke, rijeke, puteve i jarke. Prepoznat ćete ju po dugoljastim listovima tamnozelene boje te cvjetovima u obliku zvona, koji su najčešće ružičaste ili ljubičastoplave boje.

Tajna gaveza je u njegovom korijenu koji seže i do tri metra duboko u zemlju te od tamo izvlači vrlo vrijedne hranjive tvari. Njegov najvredniji sastojak je alantoin, prirodna aktivna tvar koja potiče rast stanica u kostima i tkivu te epitelizaciju i regeneraciju kože. Osim alantoina, sadrži vitamin A, vitamine iz grupe B-kompleks, vitamin C, kalij, kalcij, željezo, fosfor, cink, sumpor, magnezij, germanij, selen, bakar, aminokiseline, ružmarinsku kiselinu, tanine, inuline, auksin, sluzi, steroidne saponine, pirolizidinske alkaloide i triterpenoide.

Cvijet i list beru se od svibnja do kolovoza, a korijen u proljeće i ranu jesen. Gavez se preporučuje samo za vanjsku upotrebu, a trudnice ga ne bi trebale koristiti.

Gavez – lijek za slomljene kosti i rane

Jedan je od najboljih prirodnih lijekova koji pomaže kod zacjeljivanja rana, slomljenih kostiju, posjekotina, ogrebotina, modrica, oteklina i krvarenja. To je upravo zbog njegovog glavnog sastojka alantoina, koji ima snažno keratoličko djelovanje. On potiče rast stanica u potkožnom i vezivnom tkivu te rast stanica u kostima.

Osim keratoličkog, ima protuupalno i umirujuće djelovanje te se pokazao vrlo korisnim kod liječenja upala i bolova. Alantoin se nalazi i u puževoj sluzi, gdje mu je glavna uloga obnavljanje puževe kućice.

Gavez je vrlo učinkovit lijek za uklanjanje mnogih vrsta bolova. Istraživanja su pokazala da se korištenjem masti od gaveza bol u leđima smanjuje za 95%, a djelovati počinje u roku od sat vremena. Ova biljka je vrlo djelotvorna kod deformacije palca, ali u tom slučaju je potrebno strpljenje i upornost jer liječenje može trajati i do godinu dana. Može pomoći i kod reume, reumatoidnog artritisa, psorijaze, ekcema, akni, dermatitisa, ispucalih peta, uboda insekata, bora, karpalnog sindroma, opeklina, hemeroida i mnogih sličnih tegoba.

Korijen gaveza je odličan i za liječenje proširenih vena. U tom slučaju potrebno je svježi korijen naribati i njime obložiti problematična područja. Ako nemate svježi korijen, možete koristiti tinkturu od gaveza.