Kamilica kao lijek: koja su ljekovita svojstva kamilice

Od | 31 siječnja, 2015

Kamilica je ljekovita biljka koja se kod nas najviše koristi u čaju. Kao mali pili smo čaj od kamilice kad bi bili bolesni, a i sad je to mnogima omiljeni čaj kad se osjećaju loše. Koja je tajna ove biljke?

Biljka za koju kažu da je “lijek za sve” sadrži mnogo ljekovitih sastojaka: eterično ulje, bisabolol, flavonske glikozide, derivate kumarina i kolin. Svi ti sastojci, a najviše eterično ulje daju biljci sljedeća ljekovita svojstva: protuupalno, antiseptičko, antialergijsko, opuštajuće i umirujuće svojstvo. Osim kao čaj može se koristiti i oblog, tinktura, kupka, šampon te ulje od te biljke.

Ljekovito djelovanje kamilice

Ova biljka je vrlo poznat i pouzdan lijek za većinu dječjih problema, ali se ne smije pretjerivati s količinama jer tada izaziva mučninu i proljev. Pripremite djetetu čaj kad mu izbijaju zubići ili kad ima vrućinu. Maloj djeci nemojte davati cijelu šalicu čaja, već dvije do tri čajne žličice.

Općenito je kamilica dobar lijek za neuralgijske bolove, glavobolju, tjeskobu, živčanu napetost, nesanicu, želučanu kiselinu, čireve, žgaravicu i kolike. Čaj od ove biljke vrlo je dobar za jačanje živčanog sustava, pogotovo kad se pomiješa s lipom. Preporučuje se i ženama koje pate od obilnih i bolnih menstruacija. U tom slučaju ublažava bolove i uklanja razdražljivost nastalu kao simptom ženskih problema.

Eterično ulje kamilice ima smirujuće djelovanje na cijeli organizam te mu pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Možete ga koristiti i za kožne probleme kao što su akne, iritacija kože i slično.

Pripravci

Čaj – ne smije se kuhati kako ne bi izgubio ljekovite sastojke. Priprema se tako da se žlica osušenog cvijeta stavi u šalicu i prelije vrelom vodom. Čaj se može zasladiti medom.

Kupka – sto grama cvijeta kamilice prelijte litrom vrele vode. Nakon dvadeset minuta procijedite i dodajte u kupku.

Oblog – pripremite čaj i nakon što odstoji deset minuta procijedite. U dobivenu tekućinu namočite tkaninu i stavite ju na problematično mjesto. Oblog se može koristiti za sve kožne probleme, skidanje temperature, infekcije oka te za uklanjanje podočnjaka.

Šampon – za jačanje kose te za čistu i sjajnu kosu pripremite ovaj šampon od kamilice: četiri žlice suhih cvjetova prelijte s pola šalice vrele vode. Nakon pola sata dodajte dječji šampon i promiješajte.