Korijander kao lijek: ljekovita svojstva korijandera

Od | 25 travnja, 2015
Začin korijander u zdjelici i izvan zdjelice

Lišće i plodovi korijandera koriste se kao začin i dodatak mnogim jelima. Osim što daje hrani poseban okus, ovaj začin je vrlo koristan prirodni lijek.

Bogat je vitaminima A i C, a osim toga sadrži željezo, proteine, eterično ulje i organske kiseline. Posjeduje antioksidativna, antigljivična, detoksikacijska, antiseptička i dezinfekcijska svojstva. Veoma je snažan prirodni kelat, a to znači da na sebe veže atome teških metala i toksina te ih izbacuje iz organizma. Zbog toga se svrstava među najbolja prirodna sredstva za čišćenje organizma od teških metala i toksina.

Korijander je prirodni lijek za probavu

Osim što ćete redovitom konzumacijom korijandera očistiti organizam od toksina i teških metala, poboljšat će vam se probava. Naime, ovaj začin pomaže kod pravilnog izlučivanja probavnih sokova i enzima, poboljšava rad crijeva, stimulira probavu, a djelotvoran je i za liječenje proljeva.

Prirodni je lijek za kolesterol jer sprečava nakupljanje kolesterola u arterijama i venama te smanjuje količinu kolesterola u krvi.

Preporučuje se onima koji pate od anemije jer sadrži željezo koje se lako apsorbira u krv. Odličan je začin za dijabetičare jer povećava izlučivanje inzulina iz gušterače te tako pomaže kod pravilne apsorpcije šećera u krvi. Pomaže kod liječenja reume i artritisa te učinkovito smanjuje otekline.
Možete ga koristiti kao začin za juhe, umake i jela od povrća.

Čitajte više: Alternativa za vas