Majčina dušica kao lijek

Od | 22 ožujka, 2017

Majčina dušica je grmolika biljka koja može rasti u visinu do 30 cm. Latinski naziv ove biljke je Thymus serpyllum, a u narodu je poznata i kao babja dušica, vrisak, tamjanika i vreskovina. Majčina dušica obiluje mnogim ljekovitim svojstvima, te pozitivno djeluje protiv mnogih tegoba. Zbog toga se majčina dušica može koristiti kao prirodni lijek za mnoge bolesti.

Poznato je da se čaj od majčine dušice koristi za smirenje. U slučaju neuroze, depresije ili nesanice čaj od majčine dušice može pomoći zbog toga što pozitivno djeluje na živce. Odlična je za jačanje mozga i nervnog sustava u cjelini. Osim toga, poznato je da se majčina dušica može koristiti i u borbi protiv alkoholizma. U tom slučaju, djeluje tako da alkoholičari gube želju za alkoholom.

Majčina dušica – prirodan lijek za plućne bolesti

Bitno je napomenuti da je majčina dušica dobra za pluća. Može se konzumirati kao čaj ili sirup, a djeluje protiv astme, bronhitisa, tuberkuloze i ostalih bolesti pluća. Ova biljka pomaže kod plućnih bolesti tako što pospješuje i olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i smanjuje mogućnost širenja upale. Osim što se može piti, čaj od majčine dušice je odličan za ispiranje usne šupljine i grla.

Majčina dušica regulira menstrualni ciklus te ublažava menstrualne grčeve. Djelotvorna je i kod liječenja migrena, noćnih mora, anemije te groznice.

Uglavnom je poznato da se majčina dušica koristi za unutarnju upotrebu, no može se koristiti i za vanjsku. U tom slučaju, koristi se za masažu i odličan je lijek protiv reume, tremora udova i gihta. Moguće je napraviti i kupku od majčine dušice koja isto tako blagotvorno djeluje protiv navedenih tegoba. Jednostavno se u tkaninu zamota jedna šalica biljke i stavi u kupku.

Pripremite čaj od majčine dušice tako da čajnu žličicu ove biljke stavite u šalicu i prelijete vrelom vodom. Pustite da odstoji nekoliko minuta. Možete zasladiti medom ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem.