Izrada sapuna – kako napraviti domaći sapun

Od | 4 ožujka, 2015

Sapun je njegujući preparat koji će vašu kožu učiniti svježom, čistom, mekanom i mirisnom.  Nekada se sapun koristio za pranje tijela, no danas se najčešće koristi za pranje ruku. Iako često zanemarujemo kožu na rukama, ona je najčešće izložena najštetnijim vanjskim utjecajima, poput hladnoće, vjetra ili vlage i upravo su ruke pored lica dio tijela kojem trebamo posvetiti dovoljno pažnje, odnosno njege.

Često lonsioni i kreme ne pomažu dovoljno ili nemaju utjecaj kakav bismo željeli zbog čega je potrebna drugačija njega. Industrijski proizvodi najčešće sadrže konzervanse i umjetna bojila koji samo još više oštećuju već nadraženu kožu, stoga napravite prirodni domaći sapun koji će dovoljno nahraniti kožu i u zimskim mjesecima vratiti joj vlagu, mekoću i svježinu.

Recepti za izradu prirodnog sapuna

Donosimo vam nekoliko zanimljivih recepata kako u par jednostavnih koraka kod kuće možete izraditi prirodni sapun od lavande, limuna ili čokolade.

Potrebni su vam sljedeći sastojci:
-300 g palminog ulja,
-300 g maslinovog ulja,
– 90 g natrijevog hidroksida,
-230 g destilirane vode,
-10 ml eteričnog ulja lavande, limuna ili čokolade.

Za početak pripremite željene kalupe i obložite ih masnim papirom kako se sapun ne bi zalijepio za dno. Pomiješajte destiliranu vodu i natrijev hidroksid, ulijte tako pripremljenu smjesu u kalupe i ostavite nekoliko minuta. U smjesu dodajte zagrijeno palmino i maslinovo ulje, no pazite da ne bude prevruće (nemate li palmino ili maslinovo ulje, kao zamjenu možete koristiti i suncokretovo ulje). Na kraju u kalupe dodajte eterično ulje koje će dati završnu boju i miris sapuna. Kod pripreme koristite rukavice kako biste zaštitili ruke.

Poigrajte se izmrvljenim cvjetovima lavande, limunovom koricom ili komadićima čokolade i ukrasite sapun po svojoj želji.