Prirodni parfem: kako napraviti prirodni parfem

Od | 27 ožujka, 2017

Većina parfema sadrži sintetičke sastojke, ali možete napraviti svoj prirodni parfem pomoću eteričnih ulja. Osim što ćete na kraju dobiti miris kakav vama odgovara, eterična ulja imaju i terapeutski učinak. Ovisno o tome koji miris odaberete, možete se napuniti energijom ili opustiti, ublažiti stres, iskorijeniti kronični umor, izliječiti depresiju itd.

Osim toga, prirodni parfemi se drže uz kožu, suptilni su, vežu se na miris osobe koja ga nosi, senzualniji su i pogodni za osobe koje su osjetljive na kemijske spojeve. Za izradu vam je potrebno tek nekoliko sastojaka.

Napravite prirodni parfem pomoću eteričnih ulja

Prije svega, treba izabrati odgovarajuću bazu. Ovisno od toga šta želite, možete birati između biljnog ulja, alkohola, hidrolata, ili mješavine alkohola i hidrolata. Alkohol može biti iritirajući za kožu pa ako imate problema s osjetljivom kožom, bolje da odaberete biljno ulje ili hidrolat. Hidrolat je blagi za kožu i njeguje ju. Ako se odlučite za biljno ulje, preporučuje se biljno ulje jojobe zbog stabilnosti.

Kad izaberete bazu, treba pronaći odgovarajuća eterična ulja. Njih birate po vlastitom ukusu. Možete kombinirati i više eteričnih ulja kako biste dobili jedinstven miris, ali u tom slučaju preporučujemo da se više informirate o eteričnim uljima kako biste znali koje mirise možete spajati. Osim baze i eteričnog ulja, sve što vam još treba je bočica za vaš parfem.

Da biste napravili prirodni parfem, potrebno je znati omjer baze i eteričnog ulja. Na primjer, za parfem koji sadrži 20% eteričnih ulja potrebno je dodati 80 ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata i 20 ml (otprilike 400 kapi) eteričnog ulja. Za parfemsku vodu, koja sadrži 10% eteričnih ulja potrebno je 90 ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata i 10 ml (otprilike 200 kapi) eteričnog ulja.

Pomiješajte bazu i eterično ulje. U nekim slučajevima, može se pojaviti depozit i u tom slučaju treba profiltrirati parfem kroz filter za kafu. Nakon spajanja baze i eteričnog ulja, parfem treba ostaviti da odstoji bar 15 dana na nekom hladnom i mračnom mjestu. Nakon što prođe tih 15 dana, možete isprobati miris i po potrebi napraviti izmjene u sastavu. Ostavite parfem još mjesec dana da sazrije i nakon toga ga možete koristiti.