Kurkuma za kosu

Od | 6 listopada, 2019

prirodna kosa

Kurkuma je indijski začin koji se i kod nas koristi u pripremi mnogih jela. Međutim, ono što možda niste znali je da Indijke ovaj začin već tisuću godina koriste u tretmanima za kosu. Ljekovita svojstva kurkume su odavno poznata, a nakon čitanja ovog teksta saznat ćete kako ovaj magični začin može pomoći vašoj kosi. Bilo da vas muči perut, opadanje kose ili bolest vlasišta, kurkuma je idealno rješenje.

Ako se želite riješiti peruti, isprobajte prirodnu masku protiv peruti. Za ovu masku potrebna su vam samo dva sastojka: maslinovo ulje i naravno kurkuma. Pomiješajte kurkumu sa maslinovim uljem, nanesite na vlasište i dobro utrljajte. Ostavite masku da djeluje oko 15 minuta, a nakon toga isperite i operite kosu prirodnim šamponom.

Kurkuma: protiv opadanja kose i za zdravo vlasište

Kurkuma je odličan lijek protiv opadanje kose. Ako želite zaustaviti opadanje kose, napravite mješavinu kurkume, mlijeka i meda. Smjesu nanesite na vlasište i ostavite da odstoji što je dulje moguće. Kurkumin, jedan od osnovnih sastojaka kurkume, inhibira aktivnost TGF beta agensa koji je u većini slučajeva krivac za prekomjerni gubitak kose.

Ukoliko imate neki od problema sa vlasištem, kao što su dermatitis, ekcemi i gljivične infekcije, možete ih izliječiti kurkumom. Kurkumin ima antigljivično, anti-inflamatorno, anti-alergijsko, antioksidativno, antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, te može pomoći kod ovih oboljenja. Kurkumu pomiješajte u malo vode, nanesite na vlasište i pustite da djeluje 15 minuta. Nakon toga dobro isprati.

Ne samo da kurkumu možete koristiti za probleme s kosom, već ju možete koristiti i kao prirodnu boju za kosu kojom možete posvijetliti boju kose. Prah kurkume pomiješajte sa drugim žutim začinima i cvjetovima kao što su šafran, neven ili kamilica. Zatim dodati vodu. Preporučeni omjer praha i vode je 20 posto prema 75 posto. Smjesu skuhati, a kad se boja ohladi nanijeti je na korijen i ravnomjerno rasporediti po kosi.