Pad imuniteta – kako spriječiti pad imuniteta

Od | 29 siječnja, 2015

Pad imuniteta sve je češća pojava kod mlađe i srednje populacije, a naročito kod osoba izloženih stresu, naporu, umoru i nezdravoj prehrani.

Imunitet je sposobnost organizma da se brani od bakterija, virusa, zaraza i infekcija koje tijelu mogu nanijeti ponekad i ozbiljne zdravstvene poteškoće. Kada imunitet padne tada dolazi do napada na tijelo i širenja bolesti.  Hladniji i vlažniji  dani  tome još više doprinose, no pravilnim balansiranjem životnih navika to se može spriječiti. Jesen, zima i rano proljeće pogodno je vrijeme za razvoj štetnih virusa i bakterija, tada su najčešće upale sinusa, prehlade, gripe, infekcije dišnih puteva kao i druge bolesti.

Svatko ima drugačije razvijen imunološki sustav, kod nekoga je jači, kod nekoga slabiji, stoga ga je potrebno prirodnim metodama svakodnevno pojačavati, odnosno aktivirati njegov obrambeni mehanizam.  Bojite li se gripa ili prehlada, ne zatvarajte se u sobu već ojačajte organizam prirodnim metodama i promjenom životnih navika te ga naučite da se brani od bakterija, virusa i infekcija.

Metode za spriječavanje pada imuniteta

Najbolji način da se spriječi pad imuniteta je fizička aktivnost. Svakodnevno vježbanje od 20 do 30 minuta doprinosi zdravlju organizma, vaše tijelo biti će jače i otpornije na bakterije i viruse. Osim vježbanja jednako je važna i prehrana. Tijekom zimskih dana jedite što više lagane hrane bogate vitaminima i mineralima. Kako se u to vrijeme teško može naći sviježe povrće, zamijenite ga voćem.

Naranče, jabuke, banane, kivi i limun idealni su borci protiv raznih bolesti. Svakodnevno pojedite barem 3 komada voća i osjećati ćete se bolje. Cikla, bijelo meso, riba, tikvice i mrkva zbog svojeg bogatog sastava također su izvrsne za očuvanje zdravlja organizma i jačanje imuniteta.

Iako su svakodnevno vježbanje i prehrana najvažniji za održavanje organizma, to nećete moći postići ili nećete postići u dovoljnim razinama ukoliko ne promijenite i druge životne navike. Pokušajte što je više moguće izbjegavati stresne situacije, odmarajte se i živite laganim tempom kako bi se vaše tijelo moglo puniti energijom potrebnom za obranu od štetnih virusa i infekcija.

Snagu organizma vrlo je važno čuvati tokom cijele godine, jačajte ga i ne dozvolite da vam imunitet padne.