Avokado i zdravlje: zdravstvene dobrobiti avokada

Od | 2 veljače, 2020

Avokado na stolu

Avokado je ukusno tropsko voće s mnogim zdravstvenim dobrobitima. Potječe iz američkih prašuma, a sve češće se koristi i kod nas. U prehrani se može kombinirati na razne načine, a najčešće se koristi kao namaz te kao sastavni dio salata i umaka.

Avokado ima visoku nutritivnu vrijednost te je odličan izbor za očuvanje i poboljšanje zdravlja. U 100 grama avokada nalazi se oko 15 grama masti, 9 grama ugljikohidrata, 7 grama vlakna i 2 grama proteina.

Od vitamina, avokado obiluje vitaminima B skupine i vitaminom E, a sadrži još i vitamin C, vitamin A te vitamin K. Od minerala, izrazito je bogat kalijem te je dobar izvor bakra, kalcija, fosfora, magnezija i cinka.

Zdravstvene dobrobiti avokada

Odličan je za srce
Avokado sadrži više kalija nego banana, a poznato je da kalij pomaže u snižavanju lošeg kolesterola te u regulaciji krvnog tlaka. Osim toga, avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, koje snižavaju razinu triglicerida i lošeg kolesterola, a povećavaju razinu dobrog kolesterola. Time avokado čuva zdravlje srca i smanjuje rizik od mnogih srčanih oboljenja.

Hrana za mozak
Avokado obiluje omega-3 masnim kiselinama koje su vrlo zdrave i korisne za mozak. One su važne za pravilan razvoj mozga, stimuliraju rad mozga, pomažu u poboljšanju pamćenja i sposobnosti učenja, štite živčane stanice te su dobre za prevenciju raznih bolesti mozga.

Pomaže kod mršavljenja
Avokado sadrži dijetalna vlakna koja pomažu kod mršavljenja. Zdrave masnoće u avokadu zaslužne su za dugotrajan osjećaj sitosti.

Avokado poboljšava probavu
Vlakna u avokadu potiču rad probave i eliminaciju toksina iz tijela te pomažu u sprečavanju zatvora. Osim toga, sadrži B vitamine koji otpuštaju probavne enzime.

Hrana za trudnice
Avokado je odličan za trudnice jer sadrži veliku količinu folne kiseline koja ima važnu ulogu u pravilnom razvoju fetusa. Trudnicama se također preporučuje unos zdravih masti, kojima avokado obiluje.

Jača imunitet
Avokado sadrži vitamin B6, koji ima važnu ulogu u jačanju imuniteta, te cink, koji ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Sjemenke avokada su također jestive. One djeluju protuupalno te tako smanjuju rizik od nastanka kroničnih upalnih bolesti.