Bundeva kao lijek

Od | 1 studenoga, 2017

Bundeva je iznimno popularna u svijetu, posebice u Americi gdje joj se pridaje mnogo važnosti za vrijeme određenih blagdana i praznika. Naravno, ni ovdje nije zanemarena. Ukusna je, mekana te iznimno zdrava i ljekovita.

Koristi se za pripremu raznih jela, od umaka, pita, nadjeva do raznih deserata. Tko nije probao pečenu bundevu ne zna što je propustio kada je riječ o okusu, ali i o zdravlju. Bundeva je iznimno zdrava namirnica koja može poslužiti i kao prirodan lijek koji uklanja mnoge tegobe te nas čini zdravijima, a time i sretnijima.

Bundeva daje osjećaj sitosti. Meso bundeve, kao i sjemenke (iako i manjoj količini), sadrži mnoštvo vlakana. Vlakna daju osjećaj sitosti tako da ćete imati kontrolu nad svojim apetitom, manje ćete jesti te ćete unositi manje nezdravih supstanci u tijelo, a time i oživjeti vaš organizam kako bi se branio od raznih bolesti.

Bundeva – prirodni lijek koji čuva zdravlje očiju i srca

Bundeva je odličan prirodni lijek za oči. Samo jedna šalica nasjeckane bundeve sadrži gotovo dvostruku dozu preporučenog dnevnog vitamina A. Vitamin A je poznat po tome što utječe na očuvanje dobrog vida. Također sprječava pojavu raznih očnih bolesti koje, ako se ne liječe, mogu dovesti do sljepoće i drugih problema. Vitamin A je ujedno odličan za održavanje snažnih kostiju, zdrave kože i zdravih zubi.

>>>Hrana bogata vitaminom A<<<

Bundeva smanjuje krvni tlak. Bundeva sadrži fitoestrogen koji je dokazano koristan u borbi protiv visokog krvnog tlaka, a ima sličnost sa ženskim spolnim hormonima. Svakako pripazite ako imate hormonalnih problema.

Ova namirnica je također izvrstan lijek za nesanicu. Ako imate problema s nesanicom i kvalitetom sna, bundeva je definitivno namirnica koju trebate probati. Ona pomaže tijelu pri proizvodnji serotonina koji pomaže prilikom opuštanja, a tako i poboljšava kvalitetu sna. Osim što ćete bolje spavati, bundeva će vam i podignuti raspoloženje.

>>>Prirodni lijekovi za nesanicu<<<

Bundeva štiti srce. Istraživanja su pokazala da bundeva ima mogućnost zaštite srca od raznih bolesti što je još jedan razlog zašto bi se bundeva trebala naći na vašem tanjuru. No, važno je napomenuti da se u svakom od navedenih slučajeva radi o svježoj ili pečenoj bundevi, a ne o raznim dodacima i desertima u kojima se izgubi sva moć i snaga bundeve.