Hrana za podizanje energije

Od | 21 ožujka, 2015

Sigurno vam se dogodilo da u toku dana osjetite manjak energije u svojem organizmu. Osjećaj da vam je tijelo slabo, bezvoljno, umorno, pravi je znak da vam nedostaje energije.

Hrana koju unosimo u organizam mora se sastojati od svih hranjivih sastojaka koji će pospješiti funkciju organizma i dati mu snage dovoljno za obaveze od kojih se sastoji naš dan. Kako bismo izvršavali te obaveze kvalitetno i besprijekorno važno je koliko energije se nalazi u tim hranjivim tvarima koje unosimo.

Jeste li znali da primjerice hrana bogata ugljikohidratima i visokom razinom kalorija može uzrokovati osjećaj umora? Naš probavni sustav na takvu hranu troši previše energije, stoga ju je potrebno raznim namirnicama nadopunjavati i povećavati.

Voće

Voće sadrži velike količine glukoze koju naše tijelo razgrađuje i pretvara u energiju. Osim toga, voće je lako probavljiva namirnica koja će u roku od pola sata nahraniti organizam i dati mu svu potrebnu energiju. Nasjeckajte banane i pomješajte ih bademima ili naribajte jabuke i dodajte im malo cimeta. Osim što ćete nahraniti tijelo, ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih dnevnih zadaća.

Povrće

Od uvijek je poznato da namirnice koje dolaze sa stabla ili biljke najbolje utječu na zdravlje organizma. Upravo takvo je i povrće jer sadrži dovoljne količine proteina, ugljikohidrata i dobrih masti koje su vam potrebne da održite tijelo vitalnim. Kada birate povrće za energiju, izaberite špinat ili mahunarke koje će vas osnažiti, dati vam jakost i vaše tijelo održati zdravim.
 

Čitajte više – Zdrava i energična hrana