Kiseli kupus za zdravlje probavnog sustava i jačanje imuniteta

Od | 1 veljače, 2017

Kiseli kupus je jedna od namirnica koja je neizostavna na zimskom jelovniku. Osim što se koristi za pripremu mnogih ukusnih jela, kiseli kupus ima značajna ljekovita svojstva i štiti naše zdravlje tijekom zimskog perioda, kada su virusi i bakterije najrasprostranjeniji.

Jedna od prednosti kiselog kupusa je to što je bogat izvor vitamina C. Zbog toga kiseli kupus doprinosi očuvanju imunološkog sustava i jača otpornost organizma. U 100 grama kiselog kupusa nalazi se čak 20 miligrama vitamina C. Osim vitamina C, kiseli kupus sadrži vitamin A, folnu kiselinu, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, vlaknaste tvari i bjelančevine. Pošto sadrži visok nivo vitamina B12, naročito se preporučuje veganima i vegetarijancima.

Kiseli kupus doprinosi zdravlju probavnog sistema

Za razliku od sirovog kupusa, kiseli kupus u sebi ima i probiotičke bakterije koje su od velikog značaja. Iz tog razloga, kiseli kupus doprinosi očuvanju zdravlja probavnog sustava, liječi bolesti prouzrokovane disbalansom crijevne flore i blagotvorno utječe na želudac i crijeva. Također, kiseli kupus je odlična hrana za ubrzanje metabolizma, a pored toga pospješuje izlučivanje štetnih tvari i regenerira jetru.

Osim što se konzumira kao hrana, kiseli kupus se može koristiti lokalno i na taj način pospješuje zarastanje rana i opeklina. Također, djeluje kod reume i upaljenih vena, a dobar je i za ublažavanje alergijskih reakcija i uboda insekata.

Svakako ne treba zaboraviti sok od kiselog kupusa koji također ima ljekovita svojstva. Osim vitamina C, E, K i B, sadrži i veoma rijedak vitamin U koji je bitan u liječenju čira na želucu i dvanaestercu. Uz to, rasol štiti od upala, bakterija i gljivica te je efikasan lijek protiv mamurluka.

Moglo bi se zaključiti da kiseli kupus ima mnoge prednosti. Osim što je dostupan zimi, kada izbor voća i povrća nije veliki, kiseli kupus je bogat izvor mnogih spojeva bitnih za organizam i štiti tijelo od mnogih oboljenja.