Maslinovo ulje kao lijek – ljekovitost i primjena maslinovog ulja

Od | 8 travnja, 2015
masline na drvu

Maslina je drvenasta biljka koja simbolizira dugovječnost, mir i prijateljstvo, a poznata je i po svojoj ljekovitosti i blagotvornom utjecaju na organizam.

Prerađevina od masline je maslinovo ulje koje se dobiva cijeđenjem i preradom okruglih plodova zeleno-žute ili tamnije boje. Plodovi ove biljke bogati su esencijalnim masnim kiselinama, nezasićenim oleonskim kiselinama, prirodnim vitaminima (vitamin A,E,K i D), klorofilima i antioksidansima. Upravo zbog ovako bogatog sastava maslinovo ulje kao lijekkoristi se dugi niz godina, a ljekovitost ove biljke svakim se danom sve više otkriva i prepoznaje što je čini iznimno bogatom i vrijedom ljekovitom biljkom.

Ljekovitost maslinovog ulja i načini primjene

Redovitom konzumacijom maslinovog ulja organizam štitimo o raznih degenerativnih bolesti poput dijabetesa, astme, karcinoma debelog crijeva, artritisa i ateroskleroza, zatim od kardiovaskularnih bolesti, a maslinovo ulje dobro je za održavanje imunološkog sustava kao i za regulaciju krvnog tlaka. U mediteranskim krajevima gdje je konzumacija ove prerađevine redovita zabilježen je manji postotak oboljenja od moždanog udara, srčanih bolesti i bolesti probavnog sustava.

Maslinovo ulje može se primjenjivati na nekoliko načina, a najčešće se koristi u prehrambene svrhe ili u kozmetičkim preparatima. Vjerojatno ste već čuli kako nema boljeg preparata za njegu suhe kože i kose od maslinovog ulja, kao ni bolje salate od one u koju ste dodali nekoliko kapi ove vrijedne namirnice. Stoga ne dozvolite da u kuhinji ili kupaonici ostanete bez ovog prirodnog lijeka u obliku maslinovog ulja.