Osvježavajući ljetni smoothie s borovnicama i aronijom

Od | 10 kolovoza, 2017

Ljeto je idealno godišnje doba za osvježavajuće zdrave napitke. Oni su vrlo ukusni, savršeno odgovaraju po ljetnim vrućinama te su bogat izvor vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari.

Još jedna velika prednost ljeti je to što stvarno imate veliki izbor voća i povrća kojeg možete stavljati u smoothije – kruške, jabuke, banane, jagode, marelice, breskve, borovnice, mrkva, aronija, maline, kupine i mnoštvo drugih ukusnih plodova omogućava vam da isprobavate razne kombinacije i složite savršeni smoothie po vašem ukusu.

Mi smo se malo poigrali i složili jednostavan i ukusan smoothie s borovnicama i aronijom. Koristili smo samo borovnice, aroniju, naranču, mentu i malo vode. Rezultat je ukusan i osvježavajući smoothie.

Osvježite se uz smoothie s borovnicama i aronijom

Kako bi pripremili ovaj osvježavajući smoothie treba vam jedna šaka borovnica, jedna šaka aronije, jedna naranča, par listića mente i malo vode. Sve sastojke stavite u blender i izblendajte. Pripremljeni smoothie stavite u hladnjak i ostavite 1-2 sata da se ohladi. Nakon toga možete uživati u ovom osvježavajućem smoothieju s borovnicama i aronijom.

Kao što smo već napomenuli, osim što su ukusni, ovi prirodni napitci su i vrlo zdravi te bogati vitaminima i ostalim hranjivim tvarima. Sadržaj hranjivih tvari ovisi o sastojcima koje stavljamo u smoothie. Mi smo koristili borovnice koje su bogate vitaminom C i K, a od minerala sadrže puno kalija, kalcija, magnezija, fosfora i mangana. Osim toga, borovnice su izuzetno bogate antioksidansima koji štite od raka.

Aronija sadrži vitamine B, C i E te je također bogata antioksidansima. Istraživanja su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma. Za naranču je poznato da je bogata vitaminom C, a sadrži i vitamin A, vitamin B1, folnu kiselinu, kalij i kalcij. Naranča ima antioksidativna i antimikrobna svojstva te pomaže kod oporavka nakon bolesti. Menta sadrži vitamine A i C, odlična je za ublažavanje stresa i mučnine te pomaže kod mršavljenja.