Smokva kao lijek: ljekovita svojstva smokve

Od | 11 srpnja, 2015
Plodovi smokve na stablu

Smokva je vrlo ukusna i zdrava voćka, a u nekim slučajevima može poslužiti i kao lijek. Tajna je, naravno, u njezinom sastavu. Od minerala ovo voće sadrži kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan, željezo, selen, bakar i cink, a od vitamina sadrži vitamine iz skupine B kompleks, vitamin E, vitamin K i vitamin C.

Sto grama svježeg ploda smokve sadrži 3 grama vlakana (od toga 28% topljivih vlakana), 31 mg fitosterola te 85 μg beta-karotena.

Smokva je prirodni lijek za kašalj

Jedan je od boljih izvora vlakana među voćem. Sadrži topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi te u snižavanju kolesterola, a netopljiva vlakna imaju povoljno djelovanje na zdravlje debelog crijeva.

Od suhih smokava radi se vrlo učinkovit lijek protiv kašlja. Potrebno je šaku mljevenih suhih smokvi, šaku mljevenog rogača, šaku istučenog kandis šećera te malo kore od cimeta prokuhati u litri i pol crnog vina uz često miješanje. Nakon što se ohladi procijedite i pijte jednu čašu tri puta dnevno.

Smokve imaju snažno antioksidativno djelovanje te pomažu u prevenciji raznih vrsta raka. Djeluju protiv pms-a, pomažu kod nesanice, smanjuju razinu stresa, pomažu u borbi protiv depresije, dobre su za prostatu, pomažu kod dijabetesa te štite od raznih infekcija.