Soda bikarbona kao lijek

Od | 13 listopada, 2019

Soda bikarbona

Soda bikarbona ili natrijev hidrogenkarbonat je bijeli kristalni prah koji se često koristi u kuhinji i kozmetici, a dobra je i kao lijek za pojedine tegobe. U tu svrhu koristi se medicinska soda bikarbona jer ne sadrži dodatne nečistoće.

Pomiješana s vodom, soda bikarbona daje blago lužnatu otopinu koja se može koristiti kao preventiva protiv raznih oboljenja. Dvaput dnevno pomiješajte žličicu sode bikarbone u čaši vode i popijte. Ovime možete smanjiti razinu kiselosti u tijelu, koja je uzrok mnogih bolesti. Terapiju sodom bikarbonom preporučljivo je provoditi 2 do 3 tjedna, a nakon toga napraviti pauzu od minimalno mjesec dana.

Soda bikarbona kao lijek za želudac

Zbog loše prehrane, stresnog načina života i drugih čimbenika, mnogo ljudi pati od želučanih problema. Soda bikarbona pomaže u ublažavanju i otklanjanju tih problema tako što neutralizira višak kiseline u želucu. Osim toga, razbija masne naslage u želucu te potpomaže pri probavljanju hrane. Time se ublažavaju ili u potpunosti nestaju bolovi u želucu te se smanjuje nadutost.

Soda bikarbona koristi se i kao prirodni lijek za giht. Utvrđeno je kako je mokraćna kiselina uzrok gihta, a soda bikarbona potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela, neutralizira ju i olakšava funkciju bubrega.

Za ublažavanje opeklina i uboda od insekata možete koristiti pastu od sode bikarbone. Pastu možete napraviti jednostavno tako da sodu bikarbonu pomiješate sa malo vode da dobijete gustu smjesu. Pastu stavite na zahvaćeno područje na koži, pričekajte da se osuši i zatim isperite.

Pastu možete koristiti i za suzbijanje neugodnih mirisa, npr. ispod pazuha. U tu svrhu pomiješajte prstohvat sode bikarbone s vodom i nanesite ispod pazuha umjesto dezodoransa. Na taj način ćete smanjiti znojenje i suzbiti neugodne mirise.

Iako soda bikarbona ima mnoge zdravstvene dobrobiti, treba ju uzimati s oprezom. Nemojte ju piti na pun želudac i nemojte ju uzimati ako imate probleme s visokim krvnim tlakom. Općenito, ako imate veće zdravstvene probleme i pijete lijekove, prije uzimanja sode bikarbone svakako se posavjetujte s liječnikom.