Stevija – prirodni zaslađivač

Od | 16 veljače, 2015

Stevija je najslađa biljka na svijetu, nema kalorija ni ugljikohidrata, ne povisuje krvni tlak i najzdraviji je prirodni zaslađivač.

Uzgaja se i koristi najviše u Brazilu i Paragvaju, dok zapadne zemlje još nisu sasvim uvjerene u njeno pozitivno djelovanje. Slatki okus stevije 300 do 400 puta jači je od običnog bijelog kristaliziranog šečera što je čini i znatno povoljnijim dodatkom prehrani. Danas popularnost ove ljekovite biljke sve više raste, može se kupiti i proizvoditi u Hrvatskoj, no želite li pravi i kvalitetan proizvod najbolje je da ovu biljku proizvodite sami. Na taj način moći ćete biti sigurni u prisutnost hranjivih tvari.

Kupujete li steviju u trgovinama vodite brigu o njenom sastavu jer nisu svi proizvodi jednaki, u nekima možete pronaći razne primjese i bijeli kristalni šečer. Osim jakosti ova biljka ima i ljekovita svojstva koja pridonose zdravlju organizma. Prirodni zaslađivači pokazali su se kao iznimno vrijedan dodatak prehrani, što ih čini sve popularniji u pripremi hrane ili pića.

Ljekovitost stevije

Stevija se koristi u ljekovite svrhe već više od 1500 godina, a njena ljekovitost svakim danom otkriva se sve više. Pozitivan utjecaj čini ovu bilju popularnom u cijelom svijetu, a pokazala se kao iznimno koristan dodatak prehrani. Dolazi u obliku praha u kojem su zastupljeni svi njeni glikozidi, stoga je okus pomalo gorak što vjerojatno neće odgovarati svima, no laganom prilagodbom taj okus nakon nekoliko primjena neće više biti toliko izražen.

Zbog svojih ljekovitih svojstava stevija je dobar odabir za dijabetičare, osobe sa povišenim tlakom kao i za one sa prekomjerenom težinom. Ovaj prirodni zaslađivač ima niz pozitivnih svojstava, a neka od njih su: antibakterijska, antivirusna, antiupalna i protugljivična svojstva, ravnoteža srčanog mišića, smanjenje krvnog tkaka te proširenje krvnih žila. Zahvaljujući ovim ljekovitim svojstvima biljka stevija utječe na sprečavanje nastanka raka, liječenje bakterijskih bolesti, regulaciju tjelesne težine, smanjenjuje povišene razine masnoće u krvi, umanjuje anemiju, usporava razvoj osteoporoze, detoksicira organizam, spriječava nastanak karijesa, regulira probavu i jača imunitet.

Odličnom se pokazala i kod osoba koje žele skinuti nekoliko kilograma jer ne sadrži kalorije i ugljikohidrate, a alternativa je u zamjeni za slatkiše koje svi toliko želimo.

Mnogo je razloga zašto bijeli kristalni šečer zamijeniti prirodnim zaslađivačem – stevijom i upravo zato ukoliko već niste dodajte ovu bogatu i zdravu biljku u svoju prehranu.