Trešnja za zdravlje srca i krvnih žila

Od | 1 lipnja, 2016
Trešnje na grani

Tko nije barem jednom u životu probao susjedovu trešnju? A tko bi odolio tamno crvenim plodovima koji izgledaju tako sočno. No, osim što je vrlo ukusna, trešnja je i vrlo zdrava.

Plodovi trešnje puni su vitamina, minerala i drugih tvari koje doprinose zdravlju organizma. Od vitamina trešnja sadrži vitamin A, neke vitamine B skupine (tiamin, riboflavin, niacin i piridoksin) te vitamine C i K, a od minerala tu su kalij, kalcij, magnezij, željezo, bakar, fosfor, cink i mangan. Od ostalih tvari trešnja sadrži organske kiseline, prehrambena vlakna, pektin, celulozu, proteine, ugljikohidrate i antioksidanse.

Trešnja doprinosi zdravlju srca i krvnih žila

Ravnoteža kalija i natrija u krvi izuzetno je bitna za zdravlje srca i krvnih žila. Prekomjeran unos hrane bogate natrijem može dovesti do visokog tlaka i poremetiti funkciju srca. Trešnja sadrži mnogo kalija i malo natrija, što pomaže u regulaciji krvnog tlaka i rada srca. Pravilan omjer kalija i natrija također pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Time se rasterećuju srce i krvne žile te se potiče rad jetre i bubrega.

Trešnja sadrži i magnezij koji također ima ključnu ulogu u zdravlju srca i krvnih žila. Magnezij je dio mnogih procesa u organizmu te je između ostalog uključen u prijenos kalija i kalcija u tjelesne stanice, doprinosi normalnom radu srca te pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Osim što je dobra za zdravlje srca i krvnih žila, trešnja doprinosi prevenciji raka, dobra je za ublažavanje upala, čisti bubrege i mokraćne kanale, pomaže kod ublažavanje nervoze te čuva zdravlje kostiju.